Wijnproeven in Stellenbosch

Wie heeft er nog nooit van Stellenbosch gehoord ? Een van de mooiste wijnstreken in Zuid Afrika. Een paar feiten op een rij:
– 2e oudste stad van Zuid Afrika
– 2e oudste wijn producerend gebied met de meeste wijn onderscheidingen per wijn soort
– 1e wijn route ooit begonnen in Zuid Afrika in 1971
– Traditionele Hollandse huizen met trapgevels (Cape Dutch) omgeven door 3 verschillende gebergtes


Wij gaan er naar toe voor de wijn en de culinaire verrassingen.
Er is veel keus. Vooral de grote jongens als Spier, Asara, Delaire en Tokara genieten bekendheid onder de toeristen. Maar wij kiezen bewust voor een kleine “boutique vineyard”, Haskell Vineyards. Met “slechts” 14 hectare wijn dat ze verbouwen staan ze vooral bekend om hun Chardonnay als een van de oudste druiven ranken in Zuid Afrika. Het restaurant heet Longtable restaurant. De naam zegt het al, iedereen schuift aan een lange tafel om te kunnen genieten van goed gezelschap, mooie wijnen en heerlijk eten. Althans dat ging vroeger zo en het kan nog steeds maar voor de romantici onder ons hebben ze kleine tafels met eerste klas uitzicht. Een van de weinige plekken waar ik de zon heb zien ondergaan en tegelijk de volle maan weer op !
De menu kaart biedt kleine gerechten aan. Koud, warm, zoet. Je kan kiezen wat je wil, door elkaar heen met daarbij de bijpassende wijnen. Wij hebben een proeverij gedaan dat betekent 5 wijnen en daarbij een gerecht naar keuze. Ik had zin in vis die avond.
Voor mij zalm ingelegd in roze peperkorrels en vanille geserveerd met korianderjam en avocado crème. Daarbij de Dombeya Chardonnay 2017.

Voor warm heb ik gekozen voor witvis met chorizo en avocado. Een heerlijke frisse Dombeya Sauvignon Blanc 2017 werd daarbij geserveerd.
Natuurlijk heb ik ook de rode wijnen geproefd. Deze zijn ook zeer zeker de moeite waard. Ik had bijna spijt dat geen carpaccio had genomen !
Het was een hele mooie beleving, de ambiance, het eten en de uitstekende service. Allemaal de moeite waard !
Ben je ooit in de buurt boek een arrangement. Wil je helemaal los op de mooie wijnen ….je kan er ook slapen 😉
https://www.haskellvineyards.com/

O ja, ik heb nog leuke prijsvraag. Wat is de bijnaam van Stellenbosch ?
Mail je antwoord naar info@foodbyme.nl en maak kans op een culinaire verrassing. De winnaar krijgt voor 15 februari antwoord.

Voor een korte video impressie kijk