Meer vrije tijd ?

Zoals het er nu naar uit ziet zitten velen van ons verplicht binnen. Dat is voor niemand leuk. Maar je kan er ook het beste van maken door lekker te gaan koken. Of misschien wel in oude kookboeken of tijdschriften gaan lezen. Nu kan je experimenteren met dat ene gerecht dat je altijd al wilde maken maar nooit tijd had. Ga je voorraadkast opruimen en kijk wat voor spannende gerechten je nog kan maken. Kijk wat er nog in je vriezer ligt en probeer daar wat creatiefs van te maken. Maak een extra groot portie van een gerecht en gebruik het de volgende dag net even anders. Maak allerlei dingen op voorhand zodat je een voorraad heb.

Bijvoorbeeld eigengemaakte tomatensaus (geloof me je wil nooit meer uit een potje). Basilicum pesto en zongedroogde tomaten pesto. Eigengemaakte chutney of een lekkere Thaise curry (deze verse ingrediƫnten heb ik altijd op voorraad in de vriezer.)
Mijn missie de komende week …Kijken wat mijn voorraadkast te bieden heeft, zodat ik niet de deur uit hoef.

Dit weekend zal ik een paar recepten met jullie delen zodat jullie lekker aan de slag kunnen !

Easy weekend lasagne (4 pers.)

Met mijn eigen tomatensaus: (dit gaat 2x mee voor 2 personen)

Uit mijn voorraadkast:
3 blikken 400 gr. hele tomaten in saus
2 grote uien
2 grote tenenknoflook

Uit de vriezer:
500 gram gemengd gehakt (verantwoord besteld bij https://www.sameneenkoekopen.nl/) ik meng zelf de varkens en rundergehakt 250/250

Uit de koelkast:
Melk en boter, Parmezaanse kaas

Altijd op voorraad:
Olijfolie, kruiden: zoals basilicum, peterselie oregano, tijm, nootmuskaat (vers maar ook gedroogd)
Pesto (zelfgemaakt) maar gekocht kan ook
Rode wijn
Meel

Easy tomaten saus

Fruit de kleingesneden ui en knoflook in de olijfolie op een laag vuurtje. Totdat het een beetje zacht is geworden. Doe er 3 blikken hele tomaten in saus erbij. (ik gebruik een goede kwaliteit) Maak de blikken schoon met een scheut rode wijn die je bij de tomaten doet. Voeg 4 theelepels pesto toe.

Voeg een handjevol verse of gedroogde kruiden toe en naar smaak een eetlepel bruine suiker, peper en zout. Zeker 2 uur op heel laag vuur laten pruttelen. Vind je het te droog doe er dan een beetje water bij. Is het te nat, dan laat ik de laatste 15 minuten zonder deksel pruttelen.

De helft vries ik in voor een ander pasta gerecht. Zo heb ik altijd verse tomatensaus voorhanden.

En dan de lasagna !
Verwarm oven voor op 180 graden.

Bak het gehakt heel zachtjes in een scheutje olijfolie. Ik doe er zelf nog een paar theelepels pesto bij. (het lekkerst is de zongedroogde variant) Voeg de helft toe van de zelfgemaakte tomatensaus. Laat lekker even de smaken intrekken en maak ondertussen de bechamel saus.

Bechamel saus:
Verhit 80 gram boter. Zodra deze gesmolten is voeg 80 gram meel toe. Zorg dat de meel volledig wordt opgenomen door de boter. Voeg beetje bij beetje 4 koppen melk toe. Blijven roeren. Wordt uiteindelijk een mooie romige zachte saus. Voor de smaak een theelepel mosterd, snufje nootmuskaat, peper en zout toevoegen.

Bouw laagjes op voor je lasagne. Beginnend met een laagje gehakt saus. Ik doe 2 laagjes van 3 lasagne bladen afhankelijk van je schaal. Eindig met een laag bechamel saus. Rasp daarover heen de Parmezaanse kaas.

Lasagne in de oven en 45 minuten bakken.

Dit recept is zo eenvoudig en basic maar door de verse ingrediƫnten en het feit dat het niet uit een pakje komt extra lekker !

Easy does it !

Mijn lasagne is zonder groente. Natuurlijk genoeg tomaat maar je kunt altijd toevoegen wat je zelf lekker vindt.

Ik serveer het met een groene salade met komkommer !