Happy Healthy year !

Gezond zijn en gezond blijven is helaas niet een gegeven voor iedereen.
Wel kan je zelf daar veel aan doen in je eetpatroon. Wij hebben zelf genoten van de feestdagen. Lekker eten en drinken met vrienden en familie. Maar nu is het wel weer tijd om passen op de plaats te doen. Als “foodie” ben ik vooral voorstander om de balans op te zoeken. Ik geloof zelf in de eetwissels https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/eetwissel/zo-maak-je-een-eigen-eetwissel.aspx en vooral veel bewegen. Er is geen reden om niet gezond te kunnen eten of koken. Zelfs voor de kleine portemonnee.

Ach, eigenlijk weten we het allemaal wel hoe het gezonder zou kunnen. Maar ja, heb je toch opeens zin in iets zoet, of dat stukje taart, dan heb ik hier een heerlijk recept waarbij de suikers minder zijn, lactose vrij, en glutenvrij, met heerlijk cranberry’s (vitamine c dosis en nu nog vers te krijgen)
Bovendien makkelijk een dag van te voren maken. Dit is echt een succes recept en je kan je eigen twist eraan geven zoals ik altijd doe 🙂

Cranberry en sinaasappel amandel taart

Ingredienten

350 gr. amandelmeel of maal zelf amandelen (dan wordt het iets grover)
150 gr. kristal suiker
400 ml zonnebloem olie
8 eieren
2 sinasappels waarvan de sap en de schil
1 citroen waarvan de sap en de schil
Kruiden:
2 tl kaneel
2 tl bakpoeder
6 kruidnagels
1 kaneelstokje
Cranberry compote
300 gr. verse cranberry of diepvries
30 ml ahornsiroop of agave (ik vind maple lekkerder)
50 gr. stevia of onder zoetstof (wil je niet vervangen gebruik dan suiker naar je eigen smaak)
Verder heb je springvorm nodig van 24 cm

Zo maak je deze taart:

Verwarm de oven voor op 170 gr. of 150/155 hete lucht.
Meng de amandelmeel met kaneel, bakpoeder, citrus rasp en 100 gr. suiker in een grote mengkom. Maak een kuil en doe hier de eieren en olie in.
Roer alles goed door met een houten lepel zodat er geen klonten ontstaan.
Giet in de met bakpapier beklede vorm. Bak een uur in de oven of todat er een schone saté prikker uitkomt (ik ga vanaf 55 minuten al kijken)
Verwarm ondertussen in een pannetje de kruidnagels met kaneel en overgebleven suiker (50 gr.) Doe dit op een laag vuurtje totdat er een siroop ontstaat. Haal de taart uit de oven maak er gaatjes in over de hele bovenkant met een prikker en giet de siroop erover. Laat zeker 1 uur intrekken of het volledig afkoelen.
Voor de cranberry’s doe de overige ingredienten met 200 ml water in een pan en laat ze koken tot ze openbarsten en opzwellen. Schep de cranberry eruit en laat de siroop inkoken. Laat deze goed afkoelen en voeg de cranberry’s toe.
Zet de taart op een schaal en giet de cranberrycompot erover.
DEZE TAART IS OOK ERG LEKKER MET EEN ANDER FRUIT SOORT
PROBEER EENS BLAUWE BESSEN, NU VOLOP TE KRIJGEN


Met een gerust hart kan je hiervan een puntje eten en toch iets feestelijks neerzetten. Lekker met een glas champagne !

met extra dank aan Martijn Hoogendoorn voor de fotografie van de taart