Happy Halloween !

Pompoenen horen bij herfst. Net als donker bier en suddervlees.
Dat allemaal in een stoofpan en je hebt een heerlijke stoofschotel voor deze donkere, troosteloze dagen.

Pompoenen heb je in alle soorten en smaken. Sommige voor de sier. Buiten op je stoep of zoals uit Amerika overgewaaid, als een Halloween lantaren. Geef mij maar een flessenpompoen. In het Engels noemen ze het een Butternut. Dat snap ik wel. Want het vruchtvlees is boterzacht en zoetig. Wanneer je het stooft met een klontje boter of gegrilleerd in de oven heb een heerlijk bijgerecht. Of zoals ik, het in een heerlijke stoofschotel doe.


Dit is mijn versie van een stoofschotel met pompen en bier. Maar geef je er eigen twist aan en het wordt net zo lekker, net zo makkelijk.

met dank aan Martijn Hoogendoorn fotografie
Met dank aan Martijn Hoogendoorn fotografie

En dan bier. Herfst bier. Donker bier. Bok bier. Stout bier. Enkel, dubbel, tripel. Genoeg keuze. Maar voor mij past een stout het lekkerst bij dit vlees. Niet alleen in de stoofschotel maar er ook lekker ijskoud naast !
Mijn favoriet voor erbij: een lokaal biertje van Crooked Spider uit Wassenaar. Kijk eens naar de limited editons !
https://www.crookedspider.com/

Vlees: Verantwoord, duurzaam, en smaakvol. Wij zijn thuis grote fan van Samen een koe kopen. Zo hebben we heerlijk vlees dat ook eerlijk en duurzaam is.
Meer informatie: https://www.sameneenkoekopen.nl/
Ik ga hier meer over vertellen in een andere blog de volgende keer. Ook dan deel ik een heerlijk recept.

Samengevat voor de stoofschotel heb je nodig:
(genoeg voor 4/6 personen)
1 flessenpompoen
1 kg runderlappen
2 grote uien
4 kruidnagels
1 teen knoflook
2 winterwortels
1 stengel bleekselderij
2 laurierblad
1 kaneelstok
1 fles stout bier
1/2 liter runderboullion
peper en zout naar smaak
handje platte peterselie/ tijm of oregano

Werkwijze:
Snij de uien, wortel, knoflook en bleekselderij fijn. Fruit deze samen in een eetlepel olie met een klont boter in je stoofpan. Voeg de kruidnagel toe. Als het bruin in is schep het met een schuimspaan eruit en bak het vlees bruin dat je inmiddels in blokken van 3 cm heb gesneden in dezelfde boter. (Voeg wat boter toe indien nodig.)
Wanneer al het vlees rondom gebakken is (meestal doe ik het in kleine porties anders koelt de boter af en schroeit het vlees niet dicht), voeg het flesje bier toe. Als het vlees niet onder staat voeg ik een beetje bouillon toe.
Voeg nu het uienmengsel toe samen met laurierblad, kaneelstokje, zout en peper. Laat dit ongeveer 1,5 uur sudderen op een heel laag pitje.

Maak onder tussen de flessen pompoen schoon. Dit is een rot klus vindt ik zelf maar ik heb een handige manier gevonden. Snij de pompoen in plakken van ongeveer 2 cm. Neem een stevig kort mes en schil elk plakje. Als je bij het gedeelte komt met de pitjes, leg de plak plat en snij het als een rondje eruit en voilá. Nu kan alles in stukken gesneden worden. Niet te klein anders valt het uit elkaar.

Eerst in plakken snijden


De pompoen moet ongeveer 30 minuten meekoken. Dus check hoever je vlees gaar is. Ik gebruik zelf een La Creuset pan, en het kan ook schelen wat voor stuk vlees je gebruikt. Hou ook de bouillon bij de hand indien nodig. Na ongeveer 2,5 uur moet de stoofschotel klaar zijn. Hak lekker grof verse platte peterselie en naar smaak tijm of oregano en doe dit erover voor het serveren.
Misschien een tip voor 31 oktober ! Eet smakelijk !