Courgette, Zucchini of Marrow ?

Vaak verwarrend als je een recept hebt (vooral Engels) want zijn er verschillen in deze veelzijdige groenten ? Nou geen…..althans niet echt in smaak ben ik van mening maar zeker wel in in lengte šŸ™‚

Een leuk weetje: Courgette is het meest voorkomende soort bij ons in Nederland. Alhoewel we steeds verschillende vormen en maten vinden in de buitenlandse winkels. Maar uiteindelijk komen ze van dezelfde soort plant ! Bij ons wordt de courgette geoogst als iets groter zijn als 15 cm. Zodra ze groter worden dan noemt men ze Zucchini dan zijn ze half volgroeid. Als ze volgroeid zijn noemt men het een Marrow. Maar met dat vol groeien kan het wel uit de hand lopen. Er zijn wedstrijden waarbij kwekers proberen de grootste Marrow te kweken. Deze kunnen tussen de 65-75 kilo worden. Daarmee kan je heel wat mensen te eten vragen !

De courgette is redelijk vlak van smaak, daarom kan je eigenlijk er zoveel mee maken. Gegrilleerd is heerlijk voor op brood met hummus of als salade Maar als soep, brood, chutney, gevuld etc. heb ook veel variaties. Ik zou zeggen geef je eigen twist! Ik help je op weg met een van mijn favoriete recepten.

Je kan je voorstellen toen mijn vriendin mij belde dat ze een doos bol courgette had voor me uit van haar eigen tuin, dat ik al van alles in mijn hoofd ermee had gemaakt en ik daarna meteen aan de slag ben gegaan. De chutneys en ingelegde zuur is al gemaakt. Nu nog de courgette brood: en dit is het recept dat ik met jullie wil delen. Ik maak het al jaren. In vele variaties want dat kan met dit recept, waarvoor de basis altijd courgettes, eieren meel en olie is (ideaal om lactose vrij te maken). Eigenlijk is de zoet variant meer een cake, maar zo warm uit de oven met een likje gezouten boter weet ik zeker dat het niet bij Ć©Ć©n plakje blijft. !

Het beste courgette brood/cake ooit:
Dit recept is goed voor 2 broden gemaakt in een brood bak pan. Ik meet alles af in kop maten (cups) je kunt evt. gram gebruiken dat ik erbij gezet heb)

Ingredienten:
3 kop meel > 345 gram
1 tl zout
1 tl baksoda
1 tl bakpoeder
1 tl kaneel
3 eieren
1 kop zonnebloem olie (Canola is ook lekker als maar neutraal is van smaak) geen extra vierge > 240 ml
1 2/3 kop suiker > 200 gr.
1 thl. vanille
3 1/2 kop geraspte courgette (als de courgette erg vochtig is laat het even 1/2 uur uitlekken)

Maken:
Vet de brood bak pannen in of leg er een bakpapier in en zet de oven op 160 gr. (hetelucht oven) Klop eieren, olie, vanille en suiker in een kom. Zeef de overige droge ingrediĆ«nten boven deze kom. Roer met een houten lepel totdat alles net vermengd is. Voeg de courgette toe. Verdeel over de 2 brood bak pannen en bak in de oven voor 50 – 60 minuten of totdat een prikker er schoon uitkomt. Laat 10 minuten afkoelen voordat je de randen losmaakt en omkeert op rek. Snij alvast een stukje af en proef lekker met gezouten boter …..Yummy !

Mijn hartige variant: laat suiker, kaneel en vanille weg. Voeg geraspte kaas (lekker is guyĆØre, cheddar of parmezaan of een mix ervan) toe. Ongeveer 1 kopje > 130 gram. Zongedroogde tomaat in stukjes, gedroogde Italiaanse kruiden, beetje cayenne peper. Lekker vegetarisch, maar stukjes ham erin is ook lekker. VariĆ«ren kan eindeloos…..

Ik vries altijd een brood in of geef er eentje weg. Leuk ingepakt maakt het een heerlijk cadeautje !

Eet smakelijk !